بررسی علت های کم خونی یا آنمی و راه های سریع درمان کم خونی در مردان و زنان
کم خونی در زنان: علل، علائم و راه حل
کم خونی چیست؟
کم خونی (Anemia) زمانی اتفاق می افتد که خون شما به اندازه کافیگلبول قرمز خون یا هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین پروتئینی در گلبول های قرمز است که اکسیژن را از ریه ها به سایر قسمت های بدن حمل می کند. اگر به اندازه کافی گلبول قرمز یا هموگلوبین نداشته باشید، بدنتان اکسیژن کافی دریافت نمی کند. این می تواند باعث خستگی، تنگی نفس، سرگیجه، سردرد و سایر مشکلات شود.
چند مدل من کم خونی داریم؟
- کم خونی فقر آهن: این شایع ترین نوع آنمی است و زمانی اتفاق می افتد که بدن شما آهن کافی برای تولید هموگلوبین نداشته باشد. هموگلوبین پروتئینی در گلبول های قرمز است که اکسیژن را حمل می کند. از ریه ها به بقیه بدن. کمبود آهن می تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله از دست دادن خون (مانند قاعدگی سنگین یا زخم معده)، رژیم غذایی ضعیف و عدم توانایی بدن در جذب آهن باشد.
- کم خونی ماکروسیتیک: مگالوبلاستیک آنمی زمانی اتفاق می افتد که بدن شما به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نکند. این می تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک، بیماری های مزمن مانند بیماری کلیوی یا آرتریت روماتوئید و برخی داروها باشد.
- کم خونی آپلاستیک: این نوع آنمی نادر است و زمانی اتفاق می افتد که مغز استخوان شما به اندازه کافی گلبول های خونی جدید تولید نکند. علت آنمی آپلاستیک ناشناخته است، اما ممکن است ناشی از عفونت، داروها یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی باشد.
- کم خونی همولیتیک: این نوع کم خونی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز شما زودتر از موعد تخریب شوند. این می تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله بیماری سلول داسی شکل، اختلالات خون و برخی داروها باشد.
- آنمی فانکونی: کم خونی فانکونی (FA، آنمی فانکونی) یک اختلال ژنتیکی نادر است که در دسته سندرم های نارسایی مغز استخوان ارثی قرار می گیرد. علت بروز این بیماری نقص در انواع سلول بنیادی مغز استخوان است که باعث عدم تولید انواع سلول های خونی از جمله گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها می شود.
آنمی چه علائمی دارد ؟
علائم کم خونی بسته به نوع و شدت آن متفاوت است. علائمی مانند خستگی زودرس ، ناخن شکننده یا قاشقی شکل ،درد پا ،بیماری خون و سرطان باشد.
علت Anemia چیست ؟
کم خونی زمانی اتفاق میافتد که گلبولهای قرمز خون به اندازه کافی اکسیژن را در بدن حمل نمیکنند. یکی از علت های اصلی آنمی، فقر آهن در بدن است. کمبود آهن، شایعترین علت Anemia، کمبود آهن در بدن است. آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است که پروتئینی در گلبولهای قرمز است و وظیفه حمل اکسیژن را بر عهده دارد.
دلایل کمبود آهن: خونریزی شدید قاعدگی، خونریزی گوارشی، یا اهدای خون مکرر میتواند منجر به کمبود آهن در زنان شود. رژیم غذایی فاقد آهن کافی و مواد معدنی ، به خصوص در کودکان، زنان باردار و افراد مسن، میتواند منجر به آنمی (Anemia) در مردان و فقر آهن در نوزادان شود.
تولید کم گلبولهای قرمز:
مغز استخوان مسئول تولید گلبولهای قرمز خون است. برخی از بیماریها مانند لوسمی، مولتیپل میلوما و آرتریت روماتوئید میتوانند بر مغز استخوان تأثیر بگذارند و منجر به کمبود گلبولهای قرمز شوند. کمبود ویتامینهای B12 و فولات که برای تولید گلبولهای قرمز ضروری هستند، میتواند منجر به آنمی شود.
برخی از انواع سرطان میتوانند بر مغز استخوان تأثیر بگذارند و منجر به کم خونی شوند. برخی از داروها و مواد شیمیایی سمی مانند داروهای شیمی درمانی میتوانند منجر بهکم بود آهن شوند. کم کاری ریتروپویتین که به صورت مصنوعی تولید می شود و در برخی موارد کم خونی ناشی از نارسایی مزمن کلیوی و فقر آهن ناشی از شیمی درمانی به عنوان دارو تجویز می شود.
چه کسانی در خطر کم خونی هستند؟
آنمی (Anemia) زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز خون به اندازه کافی اکسیژن را در بدن حمل نکنند. این می تواند به دلایل مختلفی از جمله کمبود آهن، تولید کم گلبول های قرمز، تخریب گلبول های قرمز و خونریزی شدید رخ دهد.
عوامل متعددی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به فقر آهن در بدن را افزایش دهد، از جمله:
- جنسیت: زنان به دلیل قاعدگی بیشتر در معرض کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند.
- بارداری: زنان باردار به دلیل نیاز به آهن بیشتر برای رشد جنین، در معرض کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند.
- رژیم غذایی: افرادی که رژیم غذایی کم آهن دارند، در معرض کمبود آهن و کم خونی هستند.
- شرایط پزشکی خاص: افرادی که بیماری های مزمن مانند بیماری کلیوی، بیماری کبد یا آرتریت روماتوئید دارند، در معرض آنمی هستند.
- سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی کمبود آهن داسی شکل یا تالاسمی می تواند خطر ابتلا به این بیماری ها را افزایش دهد.
- سن: افراد مسن بیشتر در معرض کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند، زیرا ممکن است به اندازه کافی غذاهای حاوی آهن مصرف نکنند و بدن آنها آهن را به خوبی جذب نکند.
- مصرف زیاد الکل: مصرف زیاد الکل می تواند به کبد آسیب برساند و منجر به کمبود آهن شود.
- مصرف برخی داروها: برخی از داروها مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و آسپرین می توانند باعث خونریزی معده و کم خونی شوند.
- چاقی: افراد چاق بیشتر در معرض آنمی هستند، زیرا بدن آنها برای تولید گلبول های قرمز به آهن بیشتری نیاز دارد.
- سابقه جراحی: افرادی که جراحی های بزرگ شکمی یا روده داشته اند، در معرض خطر کمبود آهن و کم خونی هستند.
- عفونت های مزمن: عفونت های مزمن مانند HIV/AIDS می توانند منجر به فقر آهن شوند.
ابدومینوپلاستی همزمان با سزارین + مزایا و معایب ابدومینوپلاستی در دوران سزارین